SISTEME DE ALARME ANTIEFRACȚIE Sistemele de alarmă antiefracție au scopul de a detecta eventualele tentative de efracție și de a îmbunătăți securitatea obiectivelor protejate.Un sistem de alarmă constă de fapt într-un circuit electric continuu care semnalizeaza atunci cand este intrerupt. Un sistem de alarmă antiefracție poate conține următoarele echipamente: centrală de alarmă, acumulatori, sirene avertizare, tastaturi, detectori de mișcare, contacte magnetice, telecomenzi, detectori de soc, detectori de geam spart, detectori de inundații, detectori de incendiu, bariere infraroșu, detectori pentru exterior, echipamente radio, module de extensie, etc
Centrală de alarmă - primește și prelucrează semnalele transmise de elementele de detecție conectați la aceasta, decide starea de alarmare, declanșează semnalizarea acustică și optica, memorează și afișează evenimentele corespunzătoare.
Acumulator – menține sistemul în stare de funcționare în cazul unei căderi de tensiune, intenționată sau accidentală. Acumulatorul principal se regăsește în centrală de alarmă iar un alt acumulator se regăsește de obicei în sirenele de avertizare de exterior sau modulele de extensie
Sirene avertizare - au rolul de avertizare acustică și luminoasă la încălcarea frauduloasă a perimetrului. Sirenele pot fi de 2 tipuri: interior și exterior.
Tastatura - poate fi de tip LED , LCD sau touch și este folosită pentru comanda centralei antiefracție și echipamentelor componente. (programare, vizualizare evenimente, armare/dezarmare)
Detectori de mișcare – elemente sensibile ce recunosc mișcarea în perimetrul supravegheat. Aceștia pot fi de mai multe tipuri: interior sau exterior, infraroșu (PIR), micounde (MW), ultrasunete, cu imunitate la animale, etc.
Contact magnetic – minicontact magnetic ce se montează la îmbinarea ușilor sau a ferestrelor pentru a supraveghea starea acestora (inchis/deschis)
Telecomanda Radio – utilizată pentru comanda funcțiilor principale ale sistemului (Stay Arm, Away Arm, dezarmare, panică). Poate fi utilizată în cadrul unu sistem antiefracție folosind un modul radio.
Detectori de șoc – aceștia detectează vibrațiile produse de bruscarea ferestrelor, ușilor sau a peretilor pe care sunt instalati.
Detectori de geam spart - detectează vibrațiile produse la spargerea unui geam sub form de zgomot.
Detectori de incendiu – folosiți pe sistemele de avertizare la efracție acolo unde nu se impune instalarea unei centrale antiincendiu dedicate. În funcție de rolul pentru care se instalează, pot fi: de fum, temperatură, gaz, monoxid de carbon sau combinați.
Bariere infraroșu/microunde – alcătuite din două componente: emițător și receptor sunt folosite în mod special la exterior, pe distanțe lungi, acolo unde folosirea detectorilor de exterior este imposibilă.
Echipamente radio – acestea sunt folosite în general în zonele unde cablarea nu este recomandată sau este imposibil de realizat. Principalele echipamente radio sunt: module radio, detectori PIR, contacte magnetice, sirene, tastaturi
Un sistem mai poate conține și alte echipamete: comunicator GSM/GPRS sau IP, modul voce, module programabile pentru automatizări. Toate sistemele pot fi programate prin intermediul unui software pe PC și permit administrare de la distanță prin intermediul unui smartphone sau PC
Exemple de configurare sistem alarmă antiefracție:
1. Centrală de alarmă, acumulator 12 V 4Ah pentru centrală, transformator toroidal 16 V 20VĂ pentru centrală, tastatura LED, 4 detectori PIR cu suport, sirenă de interior piezo, sirenă de exterior autoprotejata, acumulator 12V 2Ah pentru sirenă
2. Centrală de alarmă, acumulator 12 V 7Ah, transformator toroidal 16V 40VA, tastatura LCD, modul de extensie 8 zone, modul radio, 6 detectori PIR cu suport, 2 contacte magnetice, 2 butoan de panică, 1 sensor de geam spart, 2 detectori PIR radio, 2 telecomenzi radio, sirenă de interior piezo, sirenă de exterior autoprotejata, acumulator 12V 2Ah pentru sirenă